Občina Dobrova - Polhov Gradec Občina Dobrova - Polhov Gradec
OBČINA|VLOGE IN OBRAZCI|RAZPISI IN POZIVI|PREDPISI|NOVICE|PRIREDITVE|KONTAKT
NAJDI  
NOVICE > Obvestila
Ukrepi ob razglasitvi epidemije koronavirura /COVID19) v Občini Dobrova - POlhov Gradec
Datum objave: 14.3.2020

Ukrepi ob razglasitvi epidemije koronavirusa (COVID 19) v Občini Dobrova - Polhov Gradec

Zaradi učinkovitejšega spopadanja z virusom COVID 19 je bila dne 12.3.2020 razglašena epidemija, aktiviran je bil državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije. Odredba o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 je začela veljati 12.3.2020 ob 18. uri.

Za zajezitev širjenja virusov je potrebno slediti priporočilom in navodilom strokovnih služb. Vse informacije v zvezi s spremljanjem koronavirusa so dostopne na spletnih straneh Koronavirus COVID-19 in Spremljanje koronavirusa SARS-CoV-2 (COVID-19).

Pri preprečevanju okužbe s koronavirusom veljajo enaka načela preventive kot pri preprečevanju drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal. Najbolj učinkovita sta vsakodnevna preventivna ukrepa: redno umivanje rok z vodo in milom ter higiena kašlja.

Zaprtje šol in vrtcev

Zaradi izvajanja ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 je na podlagi odredbe Ministrstva za zdravje začasno prepovedano zbiranje ljudi v vseh vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Ukrep o zaprtju vseh vzgojno-izobraževalnih ustanov v Sloveniji bo stopil v veljavo z dnem 16. 3. 2020 in sicer do vključno 29. 3. 2020. Vzgojno-izobraževalne ustanove bodo starše oziroma skrbnike otrok seznanile s točnejšimi informacijami glede poteka izobraževalnega procesa.

Pomoč starejšim in obolelim občanom

Občina Dobrova – Polhov Gradec vse osebe v skladu s priporočili stroke naproša, da se ne zadržujejo na lokacijah, kjer je večje število ljudi. Eden daleč najpomembnejših ukrepov pri zajezitvi širjenja koronavirusa pa je samoizolacija

Koronavirus najbolj ogroža starejše ljudi, saj je potek bolezni COVID-19, ki jo virus povzroča, pri tej populaciji težji, možnih je več zapletov.

Vse ostale občane, sorodnike, sosede in prijatelje naprošamo za solidarnost do starejših in obolelih oseb, katerim po svojih zmožnosti, namesto njih, nudite pomoč pri vsakdanjih opravkih, nakupu hrane, zdravil in drugih življenjsko potrebnih dobrin.

V kolikor bi tisti, ki zaradi okužbe ne smejo zapustiti stanovanja ali se sami ne morejo oskrbovati prek pomoči sorodnikov, prijateljev in znancev, potrebovali pomoč lahko to sporočite na telefonsko številko 051 340 146 ali na 01 3601 800 (od ponedeljka do petka v času med 8. in 16. uro). Civilna zaščita bo v sodelovanju z Občino Dobrova – Polhov Gradec in društvi po svojih najboljših močeh organizirala preskrbo z najnujnejšimi življenjskimi potrebščinami.

Odpoved javnih prireditev in dogodkov

Občina Dobrova – Polhov Gradec v skladu z odredbo Ministrstva za zdravje o prepovedi zbiranja na prireditvah v javnih prostorih do preklica odpoveduje vse dogodke in prireditve na območju občine ter koriščenje dvoran v lasti občine. Hkrati se zaradi povečane stopnje tveganja do nadaljnjega ne bo sklicevalo sej Občinskega sveta Občine Dobrova – Polhov Gradec in njegovih delovnih teles ter sestankov, na katerih bi bilo prisotno večje število oseb.

V skladu s priporočili pristojnih se zaradi povečanega epidemiološkega tveganja vsem organizatorjem prireditev in občinskim društvom priporoča odpoved oziroma prestavitev že načrtovanih zborovanj, sestankov in drugih dogodkov.

 

Franci Koprivec                                              Franc Setnikar

 Poveljnik CZ                                                      Župan

 Ukrepi ob razglasitvi epidemije v Občini Dobrova - Polhov Gradec (101 kB)

Pripravil/-a: Simona Kostrevc

LAS - Barje z zaledjem Dobrote Blagajeve dežele Blagajeva pot Grajska poroka Prireditve v Blagajevi deželi
Kazalo vsebine | O straneh © Občina Dobrova - Polhov Gradec
O SPLETNIH STRANEH
OBČINE DOBROVA - POLHOV GRADEC
© Občina Dobrova - PolhovGradec 2004-2020. Vse pravice so pridržane.
Oblikovanje: Maša Kozjek
Tehnična izvedba: Eppro, Boštjan Kožuh s.p.