Občina Dobrova - Polhov Gradec Občina Dobrova - Polhov Gradec
OBČINA|VLOGE IN OBRAZCI|RAZPISI IN POZIVI|PREDPISI|NOVICE|PRIREDITVE|KONTAKT
NAJDI  
NOVICE > Delo občinske uprave
O odpravi v Kenijo na 1. delavnici
Datum objave: 13.11.2017

S predavanjem Petre Prunk, doktorici medicine, o humanitarno-medicinski odpravi v Kenijo, smo vstopili v novo – 5. sezono projekta Zdravje na vsakem koraku, ki bo tekom trinajstih delavnic, predavanj, okroglih miz in predstavitev postregla z novimi spoznanji in doživetji ter opomnila, da je zdravje naše največje bogastvo.

Prva delavnica je potekala v avli osnovne šole Polhov Gradec. Mlada zdravnica je preko slik in videoposnetkov sprva predstavila deželo, kamor se je petčlanska skupina študentov medicine odpravila ter opomnila, da je zahodna medicina zelo drugačna od tiste, ki so jo izkusili v sicer tej bogati afriški državi, kjer pa porazdelitev dobrin ni enakomerna. Tu zdravstvo ni javno kot pri nas, temveč privatno, zato je polovica tistih, ki živi v revščini nagnjena mnogim neozdravljivim boleznim. Z mnogimi so se v odročni kenijski vasici sredi visokogorsko-tropske Afrike mladi slovenski medicinci srečali, nekatere so celo sami preživeli, kako pa so jih zdravili, je predstavila članica odprave, naša občanka Petra. Opisala je primere pacientov s kroničnimi ranami, opeklinami, pljučnico, malarijo, mnoge primere podhranjenih otrok ter zaključila, da so doživeli veliko žalostnih in veselih zgod, vsaka ozdravitev pa je bila njihov mali uspe, največji pa je bil ta, da so se z medicinsko fakulteto uspeli dogovoriti, da bodo tu potekale nenehne in zaporedne odprave slovenskim študentom, ki bodo tamkajšnjim prebivalcem omogočile stalnost zdravniškega osebja na tem območju. Dotaknila se je tudi preživljanja časa izven klinike, ko so spoznavali okoliška mesta in tamkajšnje vaško življenje ter se srečevali z ljudmi, med drugim tudi z babico Baracka Obame. Mlada zdravnica je povedala, da je tovrstna izkušnja nepozabna, saj je tam ne le pomagala, pač pa se je veliko tudi naučila, predvsem pa od tam prišla drugačna – oseba, ki bolj ceni preprostost in veselje do življenja.

V drugem delu je zbrane naučila, kako si pripraviti popolno potovalno lekarno, ki jim bo koristila pri pripravah na počitnice. Izpostavila je, da je pred potovanjem potrebno obiskati zdravnika ter se z njim pogovoriti si urediti zdravstveno zavarovanje z asistenco se pozanimati glede zdravstvenih ustanov v deželo kamor potujemo obiskati ambulanto za potnike ter pripraviti torbico z zdravili, in to v original škatlicah, da tudi ljudje, ki zdravila ne poznajo, lahko preverijo učinke ipd. Ta pa naj vsebuje protibolečinske tablete (Calpol), zdravilo proti slabosti, proti alergijam (Claritin), proti driski (Linex), zaščitna sredstva, termometer ter nekatere medicinske pripomočke, gaze in obliže.

Petra Prunk je ob koncu navedla, da so člani odprave kar nekaj časa zbirali sredstva za pot ter dvomesečno življenje ter se ob tem zahvalila občini Dobrova – Polhov Gradec, ki je prispevala del teh sredstev.

Pripravil/-a: Simona Kostrevc

LAS - Barje z zaledjem Dobrote Blagajeve dežele Blagajeva pot Grajska poroka Prireditve v Blagajevi deželi
Kazalo vsebine | O straneh © Občina Dobrova - Polhov Gradec
O SPLETNIH STRANEH
OBČINE DOBROVA - POLHOV GRADEC
© Občina Dobrova - PolhovGradec 2004-2017. Vse pravice so pridržane.
Oblikovanje: Maša Kozjek
Tehnična izvedba: Eppro, Boštjan Kožuh s.p.