Občina Dobrova - Polhov Gradec Občina Dobrova - Polhov Gradec
OBČINA|VLOGE IN OBRAZCI|RAZPISI IN POZIVI|PREDPISI|NOVICE|PRIREDITVE|KONTAKT
NAJDI  
NOVICE > Delo občinske uprave
Za mirnejši promet v občini Dobrova – Polhov Gradec
Datum objave: 1.8.2017

Občina Dobrova – Polhov Gradec je v okviru prizadevanj za večjo prometno varnost občanov, med katerimi so najbolj ranljivi prav pešci, v enem od nevarnejših križišč v občini, kjer se Horjulska cesta križa s cesto Pot čez Horjulko, skupaj s podjetjem Sipronika in Zavarovalnico Triglav postavila prikazovalnik hitrosti »Vi vozite« MHP50. Promet na lokalni cesti Dobrova-Horjul bo odslej potekal varneje. Prikazovalnik je del vseslovenskega projekta Skupaj umirjamo promet, v katerem bo že drugo leto zapored ob sofinanciranju največje slovenske zavarovalnice 12 slovenskih občin aktivno umirjalo promet v naseljih, v bližini šol, vrtcev in na šolskih poteh. V 18 občinah, kjer tovrstni prikazovalniki hitrosti že stojijo, se je hitrost na izbranih odsekih v povprečju znižala za 2 km/h, za približno 4 % pa se je zmanjšal tudi delež prehitrih voznikov.

Hitrost ubija, že nekaj let opozarja slovenska policija. Lani so ji pripisali vsako tretjo smrtno žrtev, bila pa je tudi vzrok vsake pete prometne nesreče. Ko gre za pešce, so podatki še bolj alarmantni. Hitrost vozila je namreč najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na težo posledic prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci. Zato je umirjanje prometa v naseljih, kjer so pešci najbolj izpostavljeni, med ključnimi elementi preventivnega delovanja ter učinkovit ukrep za zmanjšanje števila prometnih nesreč in njihovih posledic. Na pobudo podjetja Sipronika ter v sodelovanju Zavarovalnice Triglav in slovenskih občin, med katerimi je tudi občina Dobrova – Polhov Gradec, je tako nastal projekt Skupaj umirjamo promet. Glavni cilj je zmanjšanje deleža prehitrih voznikov na izbranih nevarnih odsekih, kjer so najbolj izpostavljeni predvsem najmlajši pešci.

Nevaren odsek

V naselju Dobrova so namestili prikazovalnik hitrosti »Vi vozite« na križišču Horjulske ceste s cesto Pot čez Horjulko. Prikazovalnik hitrosti stoji v neposredni bližini dveh avtobusnih postajališč, ki sta postavljeni na slabše preglednem ovinku in ju dnevno uporabljajo učenci OŠ Dobrova, dijaki, študentje in drugi prebivalci tega dela naselja. Povečana previdnost voznikov na omenjenem odseku je tako nujna. Občina je zato na razpis Sipronike in Zavarovalnice Triglav za sofinanciranje postavitve prikazovalnika hitrosti prijavila omenjeno lokacijo, na kateri se je v preteklosti zgodilo že več nesreč.

Nevaren odsek spremlja tudi tamkajšnji občinski Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki je na njem v preteklosti zaznal številne kršitve hitrosti. »V Občini Dobrova – Polhov Gradec smo prepoznali problematiko in podprli skupno financiranje postavitve prikazovalnika hitrosti, saj je varnost naših občank in občanov, kot tudi drugih udeležencev v prometu na nevarnih cestnih odsekih, na prvem mestu. Veseli nas, da smo s skupnimi močmi poskrbeli za večjo varnost in na ta način prispevali k varnejšemu jutri je povedal Franc Setnikar, župan občine Dobrova – Polhov Gradec.

Prijazen preventivni ukrep

Pametni prikazovalniki hitrosti »Vi vozite« MHP50 spadajo v kategorijo prijaznih preventivnih ukrepov za izboljšanje varnosti v prometu. Voznikom, ki spoštujejo predpisano omejitev hitrosti, izpišejo hitrost v zeleni barvi in jih nagradijo z »všečkom«, prehitre pa opozorijo z izpisom v rdeči barvi. »Prikazovalnik hitrosti »Vi vozite« je v občini Dobrova – Polhov Gradec postavljen tik za krajevno tablo Dobrova, kjer cesta vozniku daje občutek, da se še vedno vozi zunaj naselja. Zato so povprečne in maksimalne hitrosti precejšnje. Prva primerjava podatkov je pokazala viden vpliv na umirjanje, vendar manjši od pričakovanega. Seveda je pomembno poudariti, da je predvsem ažurno spremljanje podatkov s strani strokovne javnosti, kot so občine, občinski sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, policija, redarske službe in uprave šol, tisto, kar lahko pripelje do odgovornih odločitev pri uporabi dodatnih, strožjih ukrepov za umiritev prometa,« je pojasnil direktor Sipronike Marjan Kržišnik.

Podatke, ki jih prikazovalnik zbira, bodo lahko v občini uporabljali za načrtovanje različnih ukrepov urejanja prometa na širšem območju lokacije, kjer je nameščen. V avli OŠ Dobrova bo od septembra trajno nameščen tudi računalniški zaslon za prikaz podatkov o hitrostih in številu vozil na šolski poti. To bo imelo pozitiven vpliv na ozaveščanje otrok o pomenu ustrezne vožnje na območjih s pešci.

Manj hitrih voznikov, več varnosti

Za večjo prometno varnost si z različnimi aktivnostmi že vrsto let prizadevajo v Zavarovalnici Triglav. Skladno s svojimi temeljnimi vrednotami, med katerimi sta v ospredju varnost in odgovornost, so podprli tudi postavitev prikazovalnika hitrosti v občini Dobrova – Polhov Gradec. »Zavedamo se, da so povprečne hitrosti na prometni lokalni cesti Dobrova-Horjul zelo visoke. Zaradi velikega števila otrok in drugih udeležencev je na tem območju nujno umiriti promet. Zato smo podprli postavitev prikazovalnika hitrosti na lokaciji, ki predstavlja tudi del okolja, v katerem poslujemo,« je dejal Primož Rot, pomočnik direktorja Območne enote Ljubljana Zavarovalnice Triglav.

Slovenske občine, podjetje Sipronika in Zavarovalnica Triglav so s prikazovalniki hitrosti »Vi vozite« MHP50 doslej opremili že 18 nevarnih cestnih lokacij, s skupnimi močmi pa bodo do konca letošnjega leta poskrbeli za (še) večjo varnost vseh udeležencev v prometu v skupno kar 30 občinah.

Povprečne in maksimalne hitrosti na križišču Horjulske ceste s cesto Pot čez Horjulko v obdobju od 24. do 30. 7. 2017:
Povprečna hitrost vozil je bila 55 km/h, najvišja izmerjena pa 122 km/h (dovoljena hitrost znaša 50 km/h).
Delež prehitrih voznikov se je v primerjavi z obdobjem, ko je bil prikazovalnik ugasnjen (med 17. in 23. 7. 2017), zmanjšal za 6 %.

Pripravil/-a: Simona Kostrevc

LAS - Barje z zaledjem Dobrote Blagajeve dežele Blagajeva pot Grajska poroka Prireditve v Blagajevi deželi
Kazalo vsebine | O straneh © Občina Dobrova - Polhov Gradec
O SPLETNIH STRANEH
OBČINE DOBROVA - POLHOV GRADEC
© Občina Dobrova - PolhovGradec 2004-2017. Vse pravice so pridržane.
Oblikovanje: Maša Kozjek
Tehnična izvedba: Eppro, Boštjan Kožuh s.p.